Jadłospis
Jadłospis
22.04.24r. - 26..04.2024r.
PRZEDSZKOLE .PUBLICZNE IM. ŚW. JANA PAWŁA II W SIECHNICACH
Budynek A:
DATA |
ŚNIADANIE |
ZUPA |
OBIAD |
22.04.2024 poniedziałek |
Płatki kukurydziane (1) na mleku (7), pieczywo mieszane (1) z masłem (7), ser żółty (7), pomidor, herbata malinowa |
Zupa wiosenna z ryżem i koperkiem (7, 9)
|
Potrawka drobiowa z marchewką w sosie curry z koperkiem (1, 7), kasza jęczmienna na sypko (1), surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot truskawkowy; banan |
23.04.2024 wtorek |
Pieczywo mieszane (1) z masłem (7), sałata, szynka wieprzowa, ogórek zielony, kiełki, kawa inka (1, 7)/ herbata z dzikiej róży |
Zupa pomidorowa z makaronem, lubczykiem i natką pietruszki (7, 9) |
Kotlet mielony pieczony (1, 3), ziemniaki puree (7), mizeria (7), kompot z owoców mieszanych (truskawka, śliwka, porzeczka); chrupki kukurydziane kręciołki |
24.04.2024 Środa |
Szwedki stół: pieczywo mieszane (1) z masłem (7), sałata, pomidory koktajlowe, ogórek zielony, roszponka, kiełki, ser żółty (7), papryka czerwona, kabanosy, szynka wieprzowa, filet drobiowy, herbata z cytryną; sok świeży (jabłko, gruszka, czerwona porzeczka) |
Krem z marchewki z groszkiem ptysiowym (1, 3, 7, 9) |
Pulpety w sosie pomidorowym (1, 3), ryż na sypko, ogórek kiszony, kompot z owoców mieszanych (truskawka, śliwka, porzeczka); ciasteczka zbożowe (1, 7, może zawierać 6, 8) |
25.04.2024 czwartek |
Pieczywo mieszane (1) z masłem (7), sałata, filet drobiowy, pomidor, szczypior, ½ jaja (3), kakao (1, 6, 7)/ herbata malinowa |
Barszcze czerwony z ziemniakami (9) |
Makaron z serem twarogowym na słodko (1, 7), kompot wiśniowy; mus owocowy |
26.04.2024 piątek |
Płatki owsiane (1) na mleku (7), pieczywo mieszane (1) z masłem (7), dżem owocowy gładki, herbata z cytryną; sok świeży (jabłko, seler naciowy, cytryna) (9) |
Krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami (1, 9) |
Kotlet rybny pieczony (miruna) (1, 3, 4), ziemniaki puree (7), surówka z kapusty kiszonej z marchewką, kompot wiśniowy; jabłko |
Budynek B:
DATA |
ŚNIADANIE |
ZUPA |
OBIAD |
22.04.2024 poniedziałek |
Płatki kukurydziane (1) na mleku (7), pieczywo mieszane (1) z masłem (7), ser żółty (7), pomidor, herbata malinowa |
Rosół z makaronem, lubczykiem i natką pietruszki (9)
|
Potrawka drobiowa z marchewką w sosie curry z koperkiem (1, 7), kasza jęczmienna na sypko (1), surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem, kompot truskawkowy; banan |
23.04.2024 wtorek |
Pieczywo mieszane (1) z masłem (7), sałata, szynka wieprzowa, ogórek zielony, kiełki, kawa inka (1, 7)/ herbata z dzikiej róży |
Zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki (7, 9) |
Kotleciki drobiowe (1, 3), ziemniaki puree (7), surówka z buraka czerwonego, kompot z owoców mieszanych (truskawka, śliwka, porzeczka); chrupki kukurydziane kręciołki |
24.04.2024 Środa |
Szwedki stół: pieczywo mieszane (1) z masłem (7), sałata, pomidory koktajlowe, ogórek zielony, roszponka, kiełki, ser żółty (7), papryka czerwona, kabanosy, szynka wieprzowa, filet drobiowy, herbata z cytryną; sok świeży (jabłko, gruszka, czerwona porzeczka) |
Krem z marchewki z groszkiem ptysiowym (1, 3, 7, 9) |
Pulpety w sosie pomidorowym (1, 3), ryż na sypko, ogórek kiszony, kompot z owoców mieszanych (truskawka, śliwka, porzeczka); ciasteczka zbożowe (1, 7, może zawierać 6, 8) |
25.04.2024 czwartek |
Pieczywo mieszane (1) z masłem (7), sałata, filet drobiowy, pomidor, szczypior, ½ jaja (3), kakao (1, 6, 7)/ herbata malinowa |
Barszcze czerwony z ziemniakami (9) |
Makaron z serem twarogowym na słodko (1, 7), kompot wiśniowy; mus owocowy |
26.04.2024 piątek |
Płatki owsiane (1) na mleku (7), pieczywo mieszane (1) z masłem (7), dżem owocowy gładki, herbata z cytryną; sok świeży (jabłko, seler naciowy, cytryna) (9) |
Krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami (1, 9) |
Kotlet rybny pieczony (miruna) (1, 3, 4), ziemniaki puree (7), surówka z kapusty kiszonej z marchewką, kompot wiśniowy; jabłko |
Dzieci mają podawaną wodę bez ograniczeń.
Do zup każdorazowo dodawane są świeże zioła: koperek, natka pietruszki.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1- Zboża zawierające gluten, 2 - Skorupiaki i produkty pochodne, 3 - Jaja i produkty pochodne, 4 - Ryby i produkty pochodne, 5 - Orzeszki ziemne (arachidowe), 6 - Soja i produkty pochodne, 7 - Mleko i produkty pochodne, 8 – Orzechy,
9 - Seler i produkty pochodne, 10 - Gorczyca i produkty pochodne, 11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne, 12 - Dwutlenek siarki, 13 - Łubin, 14 – Mięczaki
Sporządziła: Marta Płatek